Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Sikring av barn i bil

Er du usikker på hvordan du fester barnet riktig i bilen og hvilken retning som gir størst sikkerhet? Her finner du råd og anbefalinger om sikring av barn i bil.

Forovervendt vs bakovervendt

Bakovervendt sikring er helt klart best for barnets sikkerhet, og det anbefales at barn sitter bakovervendt til de er minst fire år.

Barn er spesielt utsatt om en bilulykke skulle skje, da hodene deres er uproporsjonalt tunge i forhold til resten av kroppen, og nakkemuskulaturen deres er ennå ikke fullt utviklet. Når barnet sitter fremovervendt, blir barnets kropp skjøvet ut av bilstolen og hodet kastes fremover. Sitter barnet i et bakovervendt barnesete derimot, vil setet fungere som et beskyttende skjold og absorbere kollisjonsenergien. Kreftene fra en eventuell kollisjon vil bli fordelt over hele området som barnets rygg, nakke og hode dekker, og det blir vesentlig mindre belastning på barnets nakke.

I tilfeller hvor barn sitter bakovervendt reduseres risikoen for alvorlig skade og død med 90% når farten er 50 km/t eller mer, ifølge Trygg Trafikk.

 

Montering av barnesete

Det er svært viktig at barnesetet monteres riktig. Følg derfor bruksanvisningen for setemontering nøye. Mange seter har i dag en indikator som viser rødt dersom setet ikke er festet riktig, og grønt dersom det er riktig festet. Enkelte har også lydbasert varsling. Er du i tvil, spør noen hos forhandleren hvor du har kjøpt barnesetet. Vi anbefaler at alle barneseter som har ISOFIX festes med dette.

ISOFIX er forankringspunktet i bilen hvor du fester barnesetet. ISOFIX er som regel tilgjengelig for de ytterste bakseteplassene, med mindre du har en bil med tre fullverdige bakseter. 

 Liten gutt i barnesete bak i bil

Barn og airbag

Barn bør være minst 140 cm høye før de sitter foran en airbag. I bakovervendt barnesete er det forbudt. Sideairbager er ikke farlige for barn som sitter riktig sikret, men det er ikke anbefalt å lene hodet mot døren hvis det er sideairbager der. Følg derfor med på barnet i baksetet til enhver tid. Vi anbefaler bruk av barnespeil.

 

Hvilket barnesete skal jeg benytte?

Alle barneseter er delt inn i vektklasser. Det betyr at barnets vekt blant annet avgjør hvilket barnesete som velges. Hvor lenge barnet skal sitte i de ulike barnesetene avgjøres av barnets vekt og høyde. Det er påbudt å sikre barn med godkjent barnesete til de er minst 135 cm eller under 36 kg.

 

Babystol

Alder: ca 0- 9 mnd

Vekt: ca 0-13 kg

Babystoler er for de aller minste, og er det første setet du trenger. Disse stolene er alltid bakovervendt. Fordelen med de fleste av disse modellene er at underdelen ikke er bundet til basen slik at du kan ta med deg barnet videre ut av bilen. Stolen er flatere, og barnet ligger mer enn det sitter.

 

Småbarnstol

Alder: ca 6 mnd – 4 år

Vekt : 9-18/25 kg

Når barnet er over 9 kg kan og kan sitte alene kan du bytte fra babystol til småbarnsstol. Disse setene kommer både som forovervendt og bakovervendt. Vi anbefaler på det sterkeste å benytte bakovervendt så lenge det lar seg gjøre, da barnet sitter mye sikrere i et bakovervendt sete med tanke på kollisjon. Stolen er for liten når øverste del av barnets øre er på linje med setets høyeste punkt.

 

Beltestol

Alder: 4 år og oppover

Vekt: 15-36 kg

Fra barnet er rundt fire år kan det sitte i en såkalt beltestol. Dette er det siste barnesete barnet trenger. Disse setene er alltid forovervendt og har ingen base. Stolen bruker bilens belte, og har mange justeringsmuligheter både i høyde, lengde og retning.

 Liten jente i barnesete bak i bil

Kjøpe brukt barnesete

Vi anbefaler ikke å kjøpe brukt barnesete, da man ikke vet hvordan setet har blitt brukt/behandlet. Selv små slag kan redusere egenskapene til stolen, slik at sikkerhetsnivået til stolen blir svekket. En annen faktor ved kjøp av brukt barnesete er alder på setet. Dersom du kjøper eller arver brukt utstyr, er det viktig at setet ikke er eldre enn 4-5 år. Utstyr svekkes over tid og bør kasseres når det er 8-9 år gammelt.

 

Vi hjelper deg gjerne med å finne riktig barnestol til ditt barn og bil. Kontakt oss for mer informasjon.

 

Kilde: Trygg trafikk