Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Slik tar du vare på bremsene på bilen

Publisert 21.mars 2021

Vi er nå inne i en årstid der bremsene på bilen er spesielt utsatt for rustbelegg, grunnet fuktig vær med snø, slaps, salt og skitt. Rust sørger for hurtigere nedsliting av bremsebelegg, kan føre til kast i skivene, og vil kunne bedømmes som feil ved EU-kontroll. Her kommer derfor noen tips til hva du kan gjøre for å unngå rust på bremseskivene.

Visste du at elbiler er mer utsatt for rust på bremsene?

Uansett om du kjører en fossil bil eller elektrisk bil er bremsene utsatt for rust. Årsaken til at elbiler er mer utsatt, er fordi elbiler prioriterer rekuperasjon, som betyr at bilen bruker den elektriske motoren til å bremse for å gjenvinne og tilbakeføre strøm til batteriet. Dette gjør at klosser- og bremseskiver i mindre grad brukes på elektriske biler enn på fossile biler.

Bremseskivene er konstruert med legering for å tåle varme og slitasje, og er derfor også utsatt for rust. Risikoen for rust øker spesielt på høsten og vinteren, når det er mye fuktighet ute som følge regn, snø og slaps. Veisalt og skitt er også med på å øke sannsynligheten for rust på bremsene.

Heldigvis er det flere ting du kan gjøre selv for å redusere risikoen for dette:

  • Brems kraftig en gang iblant i trygge omgivelser
  • Hold bilen ren
  • Sjekk bremsene jevnlig


Brems kraftig en gang iblant i trygge omgivelser

Ved å bremse kraftig en gang iblant bidrar du til å slite bort ytre påvirkninger som veisalt, snø og skitt, som over tid vil danne rust. I vinterhalvåret hvor bremseskivene er ekstra utsatt anbefaler vi at man gjør dette ukentlig. Sørg bare for at det blir gjort i egnede og trygge omgivelser.

Hold bilen ren

Å holde bilen ren, og spyle godt av bremseskivene er også viktig for å forhindre rust. Spesielt på vinteren er det viktig å vaske hele bilen ren for veisalt. Pass bare på at det ikke er for kaldt ute, med mindre du kan vaske bilen inne, da lave temperaturer kan gjøre at pakninger og andre ting fryser. Du kan lese mer om vasking av bil på vinteren her. Når du har vasket og spylt godt av er det viktig at du kjører en tur slik at bremsene er varme, og at det ikke blir liggende for mye vann på bremseskivene.

Sjekk bremsene en gang iblant

Det kan også være greit å huske på å sjekke bremsene selv med jevne mellomrom. Da vil du kunne oppdage eventuelt begynnende rustbelegg tidlig, slik at du kan agere før rusten får satt seg. Oksideringen starter etter forholdsvis kort tid, og etterlater en brun hinne på slitasjeområdet.  Gjør da som beskrevet over, og dersom det ikke hjelper, ta en telefon til verkstedet.

Sjekk av bremser på service
Når du har bilen din på service, sjekker vi alltid om det er slitasje på bremseklosser og tilstand til bremseskiver foran og bak.