Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Er bilen din ferieklar? Tips og råd til deg som skal på bilferie

Oppdatert 30.juni 2021

Det er mange som skal på bilferie i sommer. Her kommer noen tips og råd over hva som kan være lurt å passe på før du legger ut på langtur.

Sjekk olje og kjølevæske

Før du skal på langtur kan det være lurt å sjekke at du har nok olje og kjølevæske på bilen. Dette gjelder ikke bare for eldre biler. Også nye biler kan bruke litt olje, og det er helt normalt. Det kan være lurt å ha en ekstra flaske med olje og kjølevæske liggende i bilen. Dersom det er kort tid til service, kan det lønne seg å ta den før du legger ut på langtur. 

 

Gode dekk er viktig for sikkerheten til deg og andre

Dekkene er det som forbinder bilen med veien. Det er derfor svært viktig med gode, og ikke minst riktige dekk for årstiden. 

-Dersom du mot formodning ikke har byttet til sommerdekk er dette noe du absolutt må gjøre før du drar på bilferie, sier Pål Nilsen som jobber på delelageret. 

-Det er overraskende mange som tenker at det ikke har så mye å si, men å kjøre med vinterdekk på sommeren er farlig for både din og andres sikkerhet. Vinterdekkene har andre egenskaper enn sommerdekkene. Det er først og fremst egenskapen til å drenere vann i hastighet som er annerledes. Spesielt ved våt vei vil bremselengden øke betraktelig. Kjører du med slitte vinterdekk i tillegg, kan det fort oppstå svært farlige situasjoner. 

Pass også på at du har nok mønsterdybde på dekkene. Minimumskravet til mønsterdybde på sommerdekk er 1,6 mm, men vi anbefaler på det sterkeste å bytte på 3 mm. 

Bilde av Pål Nilsen fra delelager

Sørg for å ha riktig dekktrykk

Riktig dekktrykk er også viktig å sørge for før man legger ut på langtur.

-Kjører du med feil dekktrykk, vil forbruket på bilen øke, og dekkene vil slites raskere. Mange tenker ikke over at når de pakker bilen full for å reise på ferie, så bør lufttrykket i dekkene økes. Dette fordi bilen er tyngre enn normalt, forteller Nilsen.

Riktig dekktrykk ved fullastet bil finner du på innsiden av førerdøren eller i tanklokket på bilen. 

 

Pakk bilen riktig

Å pakke riktig er ikke bare praktisk det er også svært viktig for sikkerheten til de som sitter i bilen. Usikret bagasje kan få fatale konsekvenser dersom uhellet er ute. Pass derfor på at du sikrer bagasjen skikkelig. Når du pakker er det viktig å huske på at den tyngste og største bagasjen skal ligge lavest, og så langt frem som mulig for å gi lavt tyngdepunkt. Plasser gjerne ting på gulvet.

Pass også på å ha refleksvest og førstehjelpsutsyr lett tilgjengelig,  slik at det ikke er pakket inn under all bagasje. 

 

Ikke la gjenstander ligge løst i kupeen

Selv lette ting kan bli farlige ved en bråbrems. En løs PC på 3,5 kg blir nærmere 100 kg tung ved bråbremsing i 50 km/t. Sørg derfor for at tilsynelatende små ting ikke blir liggende løst, men plasseres i lommer på seterygg eller i døren. Dersom barna skal se på skjerm bak, er det både fint og mye mer trafikksikkert å ha en mulitimediaholder som kan festes i nakkestøtten på forsete. Disse finnes både til tablet og mobiltelefon. 

 

Husk å ta med reservenøkkel

En annen ting som er lurt når du skal på bilferie er å ha med deg reservenøkkelen. Dersom du skulle være uheldig å miste bilnøkkelen vil dette spare deg for masse unødvendig stress. En bilnøkkel er i dag såpass avansert, at det ikke bare er å dra innom en forhandler å få ny nøkkel. Ved bestilling av ny nøkkel kan det ta opptil 1 uke før den blir levert. En nøkkel inneholder mye informasjon, og må kodes for å snakke med bilen. Dette gjør at det at bilen som regel må inn på verksted for programmering. Pris på ny nøkkel vil variere fra modell og årsmodell. 

Har du med reservenøkkel er du også forberedt dersom nøkkelen skulle gå tom for strøm. Opplever du at nøkkelen plutselig ikke fungerer er det mest sannsynlig batteriet som er årsaken. Dersom du ikke har med deg reservenøkkel, vil du kunne komme deg inn i bilen ved hjelp av nødnøkkelen som sitter i selve nøkkelen. 

 

Bilhold 

I bihold har du full oversikt over våre verkstedtjenester. Er du på norgesferie, kan du også enkelt finne nærmeste verksted ved hjelp av bilhold på nett eller bilholdappen. 

 

Les også:

Sikring av barn i bil

Kilde: naf.no